Sunday, December 21, 2008

Puding Roti Rasberi



Bahan-bahan :

Bahan A ( direndam selama 1/2 jam)

500 ml susu segar

10 keping roti


Bahan B
4 sudu besar caster sugar

2 sudu besar butter
2 sudu besar rasberi (boleh dipelbagaikan, ikut citarasa masing-masing)

1 biji telur ( saiz sederhana)
1 sudu besar tepung jagung


Bahan C ( untuk sos)
300ml yogurt berperisa (lebih kurang dua botol kecil yogurt)


Cara-caranya :
1. Panaskan oven selama 10-15 minit (
depend on oven, cam oven kat umah ni 10 minit pun dah ok)
2. Gaul bahan A & B hingga sebati

3. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak dalam suhu 180 c

4. Apabila masak, keluarkan dari oven, sejuk dahulu, tuang sos yogurt semasa menghidang.
* puding ni kalau disejukkan dalam petis ais pun sedap. Masa kuarkan dari fridge, hidang dengan sos yogurt atau sos kastard dan 2 scoop ice cream vanila( atau apa-apa perisa kegemaran..walaaa..yummyy..

2 comments:

Catz said...

mak oi...
melampau sedapnya ni rose...
aww...ni yg rasa nak msk malam2 ni..harus cuba ni...u mmg berbakat rose...sedap gila kelihatannya..
nak tryyyy

roseazmi said...

hahhaha..bakat hapa daa...ini puding paling sonang sekali nak buat..heheh..yang ni saya ltk fresh rasberry..kalau catz nak rasa fresh try arr letak fresh grapes ke..apa2 jelah..janji buah..thank you for the compliment..hehhe