Wednesday, March 30, 2011

The comparison between early child hood care in Malaysia and New Zealand

Nice topic kan?came across lps terbaca cerita mengenai arwah Adelia, baby 2 month yang meninggal di childcare centre di Shah Alam. based on story macam SID : Sudden Infant Death Syndrome. Dikabarkan bayi comel ni didapati tak bernafas dan tiada dinyatakan CPR ada dibuat semasa kejadian. Pun ada fluid dalam lung baby ni. It like arwah died of accidental asphyxia,perlu diingatkan bahawa statement ni datang dari homebased mum yang punya 5 anak!.. bukan statement dari pakar perubatan. Aku cuma buat kesimpulan based on story yang aku baca saja. Mohon maaf pada family arwah Adelia kiranya statement ni menggangu perasaan.Saya faham perasaan ibu dan bapa Arwah. Kehilangan insan tersayang dalam sekelip mata mmg trama dan tragis. Dikabarkan juga arwah dimandikan dan diberi minum sebelum ditidurkan.

Since aku ada skit pengalaman sebagai Child Educator maka tergerak hati untuk berkongsi. Di New Zealand , utk buka early child hood centre, all the educators kena ada certificates, diploma, degree is a must! They also need to attends a few compulsory courses such as First Aid and Child hood care. Also a lagi a few cousrses about child minder. Perkara utama yang perlu buat utk jadik child educator ni kena penuhi syarat yang telah ditetapkan oleh Ministry of Education. Wajib ada first aid certificates. Course yg dibuat oleh St John(NZ), makan masa 2 hari, fully course. Di situ kita akan diajar teknik2 first aid utk baby hinggalah ke kanak2Basically sama je dgn first aid dewasa, cuma kalo dgn baby and children, kita kena lagi gentle sbb derang ni kecik lagikan.

The teacher to child ratio for under two years is 1 to 5 and for over two years is 1 to 6.Each centre can not exceed 30 or 45 children per session. Aku yang sebenarnya tak begitu familiar sangat dengan nursery kat Malaysia, tapi based on experinced hanatar anak kat rumah org(pengasuh) mmg sangat2 berbeza dgn situasi kat sini. Di sini pengasuh yg jaga anak org kat rumah sendiri di panggil home based care( Itu yg aku buat sblm dapat Aqeef). Home Based care provides a care service within a trained and approved educator's home. This type of care is for all age groups and will vary from home to home of the educator. The ratio is kept small and the home environment must be set up a meets the education requirements to provide this type of service. That what aku mention earlier utk jadi childcare educator ni bukan senang. Kena diinterview dulu then wakil dr agensi akan buat house inspection, pastikan yg kawasan kediaman kita tu memenuhi syarat2 keselamatandan standard piawaian derang. Mesti ada emergency plan..bunyi macam leceh tapi mmg sangat bagus!!

Aku bagi example antara perkara yg perlu dibuat kiranya menghantar anak ke nursery di sini :

What To Bring Each Day:
In a school bag please pack:

3 x sets of spare clothes; including socks and underwear (named)
A sunhat / warm hat (depending on the season)
A named water bottle
Nappies if required
A comforter for sleep time and to be placed in the sleep room upon arrival
( Tak boleh share!)

Please leave special toys at home as they can get lost or damaged.

What To do in the morning :
Complete the sign out sheet
Collect your child’s bag and any belongings
Collect medicine
Check daily notices on white board in foyer
Check your parent pocket for any notices or invoices
If you wish, have a quick chat with a teacher to find out more about your child’s day
Find your child – if they haven’t found you already!

and these are the routine:

7:00am Good morning! Centre opens

7:00-7:45am Breakfast is available – toast only

7:45-9:20am Self-selected play

9:20am Tidy up time

9:25am Welcome mat time

9:30am Morning tea in the kitchen

9:30am 4 year old children on their side

9:45-10:50am Self-selected play

10:00am First nappy changing time

10:50am Tidy up time

11:00am Mat-time – stories, songs and music

11:15am Youngest children have lunch in the kitchen

11:30-2:30pm Sleep room

11.45 am Older children’s mat time – music, songs, stories and sharing news

12.15 pm Lunch for the older children in the kitchen and straight upstairs for 30mins rest time – listening to music

1:15pm Self-selected play time

1:30-2:30pm Second nappy changing time

2:00pm 4 year old children on their side

2:20pm Tidy up time

2:30pm Afternoon tea in the kitchen

3:00pm Big mat time (all children) – good choice awards and stories

3.20 pm All together: self-select play

4:00pm Third nappy changing time

5:15pm Late snack

600pm Centre closes

Children who are in the toilet training process are taken every hour
ni ambik dari Aqil punya schedule kat kindy. Cuba compare dgn routine di kindy di Malaysia..sama tak? ulasan di blog akan datang..sebelum log out Al fatihah buat baby Adelia, moga rohnya ditempatkan digolongan orang2 yang beriman. Buat family Adelia, moga tabah harungi dugaan paling hebat ni. Banyak2kan bersabar, mungkin ada hikmah di sebalik semua ni..

Tuesday, March 29, 2011

Kembara bakal berakhir...

Lama tak masuk. Tak dan untuk masuk berkongsi cerita. Hari ni ada sikit masa dan kerajinan untuk berblog. Dah lama tak buat, rindu pula.

Dalam diam ni sebenarnya sibuk berpacking, kemas mana yang patut. Kembara aku dan anak2 akan berakhir tak lama lagi. Minggu lepas, kami sempat hantar 2 family yang pulang for good. Sedih jugak bila tengok rakan2 yang sama-sama mengharung pelbagai kisah di sini pulang. Paling ketara bila jiran kami yang paling dekat pulang. kosong je bila tengok rumah derang. Tiada lagi riuh rendah budak2 main di Crescent ni..sunyi pulak.

Dulu riuh, kawan dari Nepal punya 2 anak, jiran depan rumah ni punya 4 anak, gabung dengan pasukan kami 4 orang, punyalah riuh rendah duduk main kat luar. Tu belum dengan suara jerit dari mak2 suruh main jauh dr jalan( Malaysian je buat gini..hihi..termsk aku). Kawasan ni mula terasa kehilangan bila awal March haritu, family Nepal ni pulang, latest jiran kami dari Malaysia ni pulang. Anak-anak kami mula terasa bahang nak balik. Every week newslater dari sekolah ada publish students yg leaving..

So after this kami punya turn. It's happy to be back home but sad to leave here. My youngest son was born here, there is a small piece of me burried here. Tak mengapa , moga ketemu lagi..Cerita seterusnya bakal bermula di Malaysia..

Tuesday, March 1, 2011

Seminggu sudah..

Dah seminggu Christchurch dilanda gempa bumi yang mengorbankan setakat ini 156 orang. Cepat sggh masa berlalu. Mulai esok sekolah sekitar Waimakariri dan Selwyn mula dibuka..Legaaaa rasanya.. Paling menggembirakan my boolatt dah mula berjalan, bukan jalan pegang tapi jalan terus!!! Terkejut kami ingatkan dia nak bertatih dulu,macam yg lain,bangun, jatuh, bangun, jatuh dan bertatih kena ada support. Yang ini terus bangun dan berjalan tanpa support!! Suka hati betul dia boleh berjalan by his own. Bebas bergerak dgn mulut tak berenti cakap. Apa yang dia ngomel ntah.gamaknya nak bagitahu wahai penduduk dunia, aku dh boleh jalan!!!! Hari ketiga selepas earthquake, dia bangun dan terus jalan..sekarang ni pantang bukak pintu, laju saja menonong ke pintu. Dua tiga hari lps , bila goyang je,dia ngangis, tido pun terkejut2, tapi sekarang alhamdullilah ok dah. Masa kena yg first dulu tak faham sgt lagi, kena yg kali ni dia dah 11 bulan..dah tahu tafsir perasaan. Sekrangni fokus citer Bollatt jalan, jalan kiut sekali pandang macam robot, dua kali pandang macam penguin..terkedek-kedek..hihihi..sikit video yg sempat dirakam khas buat tontonan keluarga di Malaysia..
video