P/s : Nilah rupa laksaJohor perantauan saya
Bahan-bahan ( 15-25 orang )
- 6 paket sphagetti (direbus dengan air, 1 sudu kecil garam dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
- **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
- Ikan sardine - 1 kilo (patutnya pakai ikan parang..kat NZ ni payah nak dapat ikan parang)
- udang basah 100gm
- 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
- **Bahan B (dimesin)**
- bawang besar - 3 biji
- cili kering - 15 tangkai
- halia - 2 ibu jari
- lengkuas - 2 ibu jari & kunyit serbuk- 1/2 sudu kecil
- serai - 2 batang diketuk
- asam keping - 2 keping
- santan pekat 1 kotak / lebih
- 1 paket kerisik
- 1 paket kecil rempah kari
- bawang putih -3/4 ulas
- **Bahan Hias**
- limau nipis belah 2 dan buang biji
- timun di racik halus
- tauge buang ekor (segar)
- bawang besar hiris halus
- lada merah/lada hijau dihiris
- Daun kesum / lettuce( patutnya pakai daun selasih@basil) / daun pudina diracik halus
- Kicap kipas udang / kicap manis
- ** Sambal Belacan
- -lada merah 5/6 biji
- -Belacan melaka - 30 gram dibakar
- Bawang Merah 1 biji kecil
- Cuka, gula dan garam secukup rasa
Cara-cara
- rebuskan ikan, udang kering dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
- **Penyediaan kuah**
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
- Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
- masukkan ikan/udang kering yang dimesin.
- masukkan udang basah
- masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
- masukkan asam keping
- tambah garam dan gula untuk rasa
- masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- **Sambal belacan**
- mesinkan semua bahan dan hidangkan
P/s : ntah napa gambar tak bleh upload..dah try banyak kali ..maybe server problem..will upload pic later
2 comments:
wow...
nampak sedap..
i org jhr pun x pernah lagi wat laksa johor...
saya akan refer ke sini if satu hari nak buat laksa johor...
u are a great chef!
Lupa nak mention..rempah kari tu buh kari ikan tau sebab nak balance ngan seafood kat dalam tu(udang basah ngan udang kering). Catz , jangan puji lebey2..ni masak biasa2 je..
Post a Comment