Monday, December 15, 2008

What A Day!

Sebenarnya minggu ni memang satu minggu yang sungguh sibuk. Mula dengan hari Isnin, start kemas rumah, plan asal nak kemas laman rumah yang besar ini. tapi sebab cuaca yang sungguh sejuk ni, terpaksa batalkan niat. Huhuuu..sejuk tak tahan ..dengan windy kuat lagi..rasa cam nak terbang..Dua hari kemas rumah (spring cleaning, habis sental seme dinding2 yang budak-budak conteng, nanti senang kalau ada house inspection..buat yang minor je). Settle dua hari kemas rumah, hari rabu kemas locker..rumah ni banyak locker , jadinya banyakla barang-barang yang secara sengaja @ tak sengaja ada kat dalam tu..

Hari Khamis, setengah pagi kat hospital.Follow case Aqil, lepas balik hosp, pegi fun day kat Lincoln Primary school..teman budak-budak ni sambil berkenalan dengan cikgu..Hari Jumaat satu hari di hospital, teman Aqil untuk minor surgery..Fuh! malam p beli groceries . Hari sabtu pulakprepare untuk majlis hari minggu..kami ada tetamu dari UM, Dekan Fak . Sains merangkap bekas lect hubby 16-17 thn lps. Hari Ahad, dah kena prepare masak untuk tetamu jauh..

Untuk menu semalam, aku buat laksa Johor( aku nak makan) dan nasi ayam( request dari hubby). Dan dengan tak disangka aku berjaya masak dua jenis masakan tu untuk tetamu seramai 40 orang..kuang..kuang.kuang..ni first time tau masak untuk kuantiti yang banyak gitu..
Buat sorang-sorang lak tu..nasib baik mis-en-place dah buat awal..kalau tak mahu terbungkang kat dapur sorang-sorang. Untuk dessert kami just hidang buah..memandangkan menu dah cukup-cukup berat itu..Dato' dan Datin suka sebab katanya dapat imbau kenagan masa derang stdy kat UK dulu..Derang singgah untuk makan, tak lama coz tetamu yang lain dah sampai dan Dato' pun nak balik dan berehat sebelum conferencenya bermula ari ni.

Sudahnya nasi ayam habis( derang kata sedap..huhuhu..bangga makcik sebentar..wahlal nasi tu aku campak butter ngan air sup ayam jek..pastu buh daun pandan) suprising..sebab derang kata tak penah makan nasi ayam gitu( ayam aku bakar-pakai 2 ekor, masuk oven sekalif=gus..grill.senang dan mudah). Dan Laksa Johor pun derang kata sedap sangat..siap nak order..kuang..kuang..kuang..( mahu tak sedap, kuah pekat giler , pastu pakai ikan fresh..derang buat pakai tuna dalam tin..hehehheheh)..orite sampai kat sini..penat..wa mau rehat ..rumah dah macam tongkang pecah..lantakla..karang la kemas..time to get some rest..

2 comments:

umihadri said...

oo..tahniah dpt bagi mkn 40 org. kalah ore kelantan hihi..k.la pun tak tau msk laksa johor!

roseazmi said...

Tulah.. mi pun terkejut..tak penah buat..nilah pertama kalibuat makan setelah genap setahun kat NZ ni..ore kelantan lagi terror..saya budak baru blaja..hik.hik.hik