Saturday, January 22, 2011

Let's get cooking..oyeahhhh..

Mood masak-masaka sudah datang. Dah lama datang cumanya tak update saja. Hari ni nak share sikit dengan semua..ahaks. Since asparagus always be my favourite veges kan, so kali ni aku melayukan sikit asparagus tu, den buat asparagus goreng belacan. My suami likes it very much..hehheeh..my kids also likes it except my master 7. Payah sungguh nak encourage dia makan veges. Aku ni very envy bila tengok kemain senang lagi budak2 lain makan veges but my kids very the picky one..aiyohhh..

Then petang pulak aku buat apple pie. Kali ni mmg sedap dari crust sampaila ke inti. MMg kali ni aku nk puji diri sendiri dan every petang buat apple pie pun aku tak kisah..ahaks..but my suami lebih suka kuih2 yang savoury..doesn't matter dia makan je bila ada..


Apple Pie :
2 cawan tepung(plain flour)
1 sudu kecil garam
3/4 cawan mentega
4 sudu makan air sejuk(ice water)

Filling
7 cawan hirisan epal( lebih kurang 5-6 biji)
2 sudu besar lemon juice
1 cawan gula perang
1 sudu kecil serbuk kayu manis
*1/4 ground nutmeg( buah keras?)
2 sudu besar mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar air

Cara-cara:
1. Dalam food processor, masukkan tepung, garam, mentega, gaulkandan masukkan air sejuk sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Sejukkan sebentar dlm peti sejuk selama 30 min.
2. Keluarkan doh dan bahagi 2. elekkan separuh doh tadi hingga jadik 10". Madukkan dlm acuan pie.
3. Gaulkan epal bersama lemon juice, kemudian masukkan tepung, serbuk kayu manis, garam dan gaul rata. Tuang dalam acuan yang telah isikan dengan doh tadi. Gelekkan doh yang selebihnya dan tutup acuan tadi,cucukkan sedikit bagi udara keluar( kalo tak pie jadi benyek)
4. Seal bahagian tepi acuan dan brush dgn kuning telur yang dipukul bersama air tadi( mau lebih sedap, bancuh kuning telur dengan sedikit susu segar).
5. Bakar pada suhu 218C selama 15 min kemudian turunkan suhu kepada 176C, bakar dlm 40-45 min @ hingga jadik perang@ masak..

No comments: