Wednesday, March 10, 2010

Kenangan Terindah...


Setiap kelahiran punya kenangan terindah. Kelahiran cahayamata kami kali ini memang amat meninggalkan kenagan terindah buat kami sekeluarga. Alhamdullilah pada Hari Sabtu,060310,23.45pm lahirlah Muhammad Aqeef Ilman, penyeri keluarga kami yang ke-5. Ketibaan Aqeef memang kami nanti dengan perasaan yang bercampur baur, suka, gelisah, takut memandangkan kali ni kami jauh daripada keluarga.


Gementar yang teramat buat suami yang pertama kali menemanikan isterinya di bilik bersalin. sebelum ini beliau tak punyakesempatan utk teman aku di bilik bersalin sbb polisi hospital tak mesra suami. Sudahnya dia terpaksalah tggu di luar bilik bersalin. Istimewa kali ini, beliau berada di sisi aku di bilik bersalin.


Pagi hari bersejarah tu kami sempat ronda2 ke garage sale dan plan terbesar kami nak pegi tgk lantern Festival kat city malam tu( masih tak sedar diri tu tgh sarat barat)..Then dlm pkl 3 ptg, aku mula rasa sakit perut cirit birit, terdetik dlm hati this is it! tapi rilex lagi sbb blom ada contraction. Siap masak lunch, kami duduk makan, borak2, then ke New World beli barang( kata suami, kot2 bersalin nanti...at least bdk2 ada bekalan makanan).


pkl 5 ptg, sakit dtg berulang-ulang tapi blom kuat..aku pun bersuara.kita get readylah..in case bersalin hari ni. suami mula gelabah, gelisah..dia yg duk ulang kuar toilet, trus ilang selera makan. Aku still lagi ok..angkat kain, kemaskan bilik bdk2, then bagi pesanan pada anak2 apa yg perlu derang buat in case aku besalin. Alhamdullilah anak2 faham dan derang amatlah bekerjasama. meeting family tergempar kami buat..back up plan if anything happen. Mykids yg lain semuanya jadik silent dan amatlah behave. terima kasih my loves..umi loves you all!


Pkl 8 mlm au call midwife inform yg aku dh ready for the big event but since blom ada big sign, aku takmo ke hosp lagi. midwife pun agreeed, since aku rileks maka suamik pun rileks(w/pun dia dh nampak pucat). Aku angkut stroller Aqil since kami decide utk bawa dia skali. By 9.00 pm, aku call midwife lagi inform yg sign dh ada..contract selang 5 min..then dia kata meet her at hosp at 10 pm. Suami dh gemuruh, dia panic,,then aku kalih perhatian dia borak2 ngan dia..dia nampak cool balik..sampai hosp, sharp 10pm, trus naik ke birthing suite..contraction makin kuat, tapi tak rasa sgt sbb suami dan anak ada di sisi. W/pun derang tak dpt bantu hilangkan sakit tu,at least aku masih boleh gelak lagi sbb aqil buat joke. Lps my waterbag pecah ( dlm 10.30), sakit dh mmg tak boleh control dan tak mampu dh nak gelak senyum. at that time suami kuar jap beli air utk aqil, my midwife berlari2 dptkan dia..katanya ' you better be hurry otherwise you gonna miss it". masa dia masuk tu dlm pkl 11.15( sempat tgk jam lagi tu)..trus dia duduk dis sebelah..hilang sakit tgk muka anak suami kat tepi..by 11.45 maka lahirlah sorang lagi penyeri keluarga kami. Saat aku teran tu masih ingat lagi suami ckp " slalu mcm ni ke?" aku just mampu angguk..dan dia tak putus2 baca ayat2 quran tepi telinga aku..dan dia berterusan bg kata semangat tak berganjak sikit pun ..aqil kat tepi pun terdiam( faham tgk umi tgh sakit).sebaik saja kuar..ayat pertama kuar dr mulut suami' Ya Allah! alhamdullilah.terima kasih banyak2" terharu aku dgr..






Alhamdullilah kelahiran kali ini dipermudahkan dan kami anak beranak sihat. Sekarang di rumah dlm proses berpantang dan kesimpulannya : AKU GEMBIRA DAN BAHAGIA!!!( kerja rumah suami ambik alih semua! dia suruh aku rehat. Kesian dia terpaksa berkejar2 dgn study dn hse chores. nasib baik anak2 yg lain turut ringan tangan).. Syukur ke hadrat Ilahi....

4 comments:

lemongrass said...

Tahniah and syukur ke hadrat Allah for the birth of your child. Hope you and baby sihat walafiat. Take care!

umihadri said...

Alhamdulillah semenya dah selamat..
seronok dengar cerita Ija. Semuanya telah dipermudahkan olehNya.
Mi pun ada peluang menemani ija..best tu!
Anak2 pun tau mainkan peranan.Tak sabar nk jumpa semenya terutamanya Aqeef Ilman.
Ok...jaga diri ija baik2 ye.

catz said...

tahniah rose.
:).
selamat dah semuanya.
moga semua sihat2 ya.

catz

rose rahim said...

Terima kasih semua!