Monday, March 1, 2010

Dsyfuntional things..

Ada beberapa perkara yang aku belajar dua tiga hari ni.

1. Belajar sabar( hari-hari sabar, tapi ni kira sabar yang extreme)
2. Didikan yang betul perlu disemai dari kecik.
3. Self disciplined utk anak2.
4. Budi bahasa

Ni aku ambil iktibar dari apa yang aku lalu dua tiga hari ni. Aku selalu marah tapi marah bila anak buat salah sajalah..sebagai pengajaran utk derang agar jadik lebih baik. Aku paling pantang bila kita tegur kesalahan, then the kids jawab balik jerit2. Erkk not my type.

My kids kalo buat salah, derang akan kena TIME OUT! kami ada naughty chair for them ( in case kalo being naughty). Setakat ni alhamdullilah semua tu menjadi dengan baik dan derang paham kenapa ummi suruh time out.

But when the part you kena discipline anak org lain, it's gonna be difficult. You akan rasa your life will be miserable because you cannot handle other people's kids. Being around with spoil kids( this is from my observation) mmg menyakitkan hati. nak larang, tak dengar, nak tegur tak boleh..in this case..what should you do? nak kasik time out? tak de diherannya..

Dan ianya akan jadik lebih disaster bila these kind of kids cerita benda lain pada parents dia. part from being naughty dan culprits, they will said that we are the cruel parents in the world and they being good all the time..heheheh....and of course every parent akan percaya apa yang anak derang bgtahu.. Of coursela kan?

So pengajaran bagi aku : Make sure your kids well behave. Observe their personality so that they won't have any trouble in future. I hope my kids will be anak yang baik dan berdisiplin. Tak menipu dan tak pandai berlakon..( depan kita baik, blakang lain)..minta dijauhkan lah benda2 negatif begini..

Respect others people, berbudi bahasa, apa lagi eh? nilai2 moral..pendek kata berakhlak tinggi so that people will respect.

P/s: bersyukur sangat2 sebab ditunjukkan perkara2 begini..bolehlah kami jadikan tauladan...To be honest I fell so sorry for parents yang ada spoil kids nih.. They did not know their kids punya real attitudes. Minta dijauhkan dari kami semua benda-benda begini ..AMIN.

2 comments:

umihadri said...

Anok2 sape tu ija, tak hormat org tua ...
Mintak jauhlah anak2 keluarga kita ye.

rose rahim said...

tulah kak la..minta jauh sggh..nnti ija story