Friday, January 1, 2010

Petik Ceri..


Semalam tanpa disangka lepas je kami habis shopping groceries, my hb kata , jom kita pegi petik ceri..lagipun dah nak habis season dah( utk cerilah).. aku pun apa lagi mengiya sajalah since dah lama persuade him to go for cherry picking.


Cuaca semalam amatlah cantik dan panas2 suam, jadinya lepas je solat zuhur dan lunch sikit, kami bergerak ke ladang ceri. Terletak lebih kurang 28km dari rumah kami, perjalanan hanya makan masa 1/2 jam saja. Kaituna Valley Orchard, kat sini kita boleh petik sendiri, fees utk msk $3 seorang, bayaran cash saja. Makan sepuas mungkin, kalau nak bawak balik, harga jadik $8kg.Oklah tu..harga pasaran sekarang pun dalam $12kg. Masuk saja kami diberi pilihan bucket, ada yg kecik, besar, so kami ambik 2 bucket kecil, anggaran buah boleh masuk 1kp per bucket( yg saiz kecik).
* jangan amalkan kalau pergi kutip buah..marah tokey tu nanti..hhehehehe



Pokok ceri taklah besar, saiz sederhana tapi agak tinggi, perlukan tangga jugak utk ambik buah yang kat bahagian atas. saiz buah besar2, tapi tak merah sangat sebab banyak yg dah dimakan burung dan ada yg rotten..jadiknya kenalah pandai2 pilih ye..Puas makan kat dalam tu , kami petik utk dibawa balik, dapatlah dalam 2kg..berbalaoi..Sampai muak2 ceri dibuatnya..
hehhe..
* Sebahagian kawasan ladang..luas ladang ni..
On the way balik kami terjumpa ladang lavender, and my hb decide to take a moment with his daughter..Anak bapak...

5 comments:

catz said...

wahhhh..
bestnyaaaa...
aku merasa petik rambutan aja lah rose..
btw, happy new year!
:)

Adnazthie said...

Salam, jealousnyer..nampak gambar pun dah telan air liur..

rose rahim said...

Catz: rambutan pun ok apa..Petik ceri tu mrasa mcm petik langsat jek..Sedappp

Adnazthie: hahahaha..ceri yg merah betul tu nampak menarik,tapi time kitaorg pegi dah nak habis musim..skrg ni dah musim raspberries

ameris said...

ros, ko ingat aku lg tak?? amerda..
bestnya ko bleh dok sana, lama lak tu. nnt aku tunggu turn hby aku gk smbung phd lak. kata nest yr nk gi UK.

rose rahim said...

Amerda : aku ingat lagi sbb namo mung unik.Hb mung attach ngan uni mano? nok g Uk next year? ok lah tu..good luck!