Thursday, January 14, 2010

Let's get cooking

Hari ni hujan..tepat sungguh ramalan cuaca. kalau ikut ramalan cuaca minggu ni hujan sepanjang minggu..urmm..sejuk2 gini mulalah perut berdendang.. Untuk petang ni, aku rebus jagung dan buat roti canai..Roti canai cicah kuah kari..yum..yum..

* gambar tak dan nak snap...

Resepi roti canai:
500 gm tepung high grade ( tepung roti)
30gm butter
1 s/teh garam
4 s/bsr gula @ 2 s/bsr susu pekat
1/2 cawan fresh milk ( kalo pakai susu pekat tak payah pakai FM ni)
1 biji telur
Air sejuk ( agak2 ye puan2)

Cara-cara:
1. Larutkan garam dengan air sejuk.
2. Masukkan gula, butter, telur ,susu dan gandum
3. Uli adunan tadi hingga jadi doh( tak lekat di tangan)
4. Bulat2kan doh hingga jadi 12 doh kecil( harap paham, mek tak reti nak susun ayat)
5. Salut doh kecil2 tadi dengan minyak atau planta atau marjerin
6. Tutup adunan dengan plastic cling dan rehatkan selama 8 jam. Kalau ltk dalam peti sejuk lagi bagus.
7. Then mulakan menebar roti canai. patu goreng dan makan panas2..sedap youu..

No comments: