Entry selepas saja untuk compilekan semua recipe yang pernah ku buat sepanjang kat sini..so layannn..
Bahan-bahan
1/2kg beras Jepun/sushi
4 1/2 s/bsr cuka
2 s/bsr gula
Avocado
5 helai Seaweed - kilat di bawah, kesat di atas
Mayonis
Bamboo matt
Cara-cara
1. Beras sushi dibasuh dan dimasak seperti biasa
2. Cuka dan gula dimasak atas dapur api kecik, bila cair sejukkan periuk di bawah ais (mcm teknik double boil dan kacau dengan senduk kayu)
3. Bila nasi masak, sejukkan dan curah cuka tadi. Kacau dengan senduk kayu dan sejukkan depan kipas
4. Ratakan nasi atas seaweed, letak inti, mayo dan gulung padat
* Sementara nak tunggu proses gulung selesai, baki nasi tadi perlu tutup dgn kain lembab.
* gambar dah letak di entry sblm ini.
No comments:
Post a Comment