Sunday, March 8, 2009

Sapa bagi nama kita ummi?

Satu pertanyaan daripada anak-anak..urmm..oklah..so ummi pun dudukla bercerita..sebab anak ada empatkan..so nak habiskan cerita sorang-sorang tu makan masala jugak..mula dengan kakak


1. Nur Faiezatul Husna
Nur - ayah yang bagi. masa ni kami clueless..tatau nak bagi nama apa..nak senang buh nur dulu.
Faiezatul - Mak ngah bagi sebab mak ngah suka nama ni..kalau tak silap ni salah satu nama yang mak ngah reserve kalau dia dapat baby girl. Dedicated untuk mak ngah..bunyi pun sedap..so kami agree..Makna nama ni pemimpin
Husna - To' bagi. Sebab To' kata orang yang nama Husna ni bunyi macam lembut je..and
again..To' was right..husna very soft and gentle person. makna nama ni beautiful..


2. Muhammad Adib Al- Wafi
Muhammad - Macam biasa ayah bubuh sebab anak lelaki pangkal nama mesti mula ngan
Muhammad..
Adib - To' bagi sebab To' sangat-sangat berkenan ngan nama Adib. To' slalu pggl "Mat Adib"..hhhee..suka nama ni..Makna nama ni pujangga..
Al-Wafi - To' bagi jugak sebab berkenan ngan nama kawan abang Hadri. Anak ustaz..To' kata bunyi macam arab-arab sikit. Makna nama ni setia, kesetiaan, jujur.


3. Muhammad Atif Luqman
Muhammad - as i explain earlier
Atif - Husna pilih. Bagi chance kat dia. Dia pilih nama ni sebab Adib dah mula dgn "A" maka hak ni nak mula ngan A jugak. Nama diambil dari buku. Makna nama ni belas kasihan
Luqman - To' Ayah ngan To' Ma. Nama n derang reserve kalau dapat anak lelaki lagi.Dedicated utk To' Ayah ngan To' Ma. Makna nama ni nama nabi, bijaksana


4. Muhammad Aqil Zarith
Muhammad - dah explain
Aqil - Ummi pilih sebab makna dia cantik. Ambik dari buku ' Himpunan nama-nama pilihan". Makna nama ni bijak, terpelajar.
Zarith - Ummi pilih jugak sebab bunyi lain sikit. Bila sebut tu bunyi macam sedap je(prasan tak habis)..Makna nama ni periang, berjenaka..

Terlopong budak-budak ni dengar sejarah nama derang. Aku bagitahu nama ni bukan sengaja nak bagi panjang-panjang tapi sempena menghormati orang-orang yang kami sayang kerana bersusah payah membantu kami mencari nama untuk diberi buat permata hati kami. Kami nak agar derang senantiasa ingat pada insan-insan istimewa ini. There is a beautiful history lay behind your name kiddos!!!!..remember you were always be surrounded with these inspirational peoples. Your To', To' Ayah, To'Ma, Mak Long, Mak Ngah.. May Allah bless you all!

2 comments:

umihadri said...

seronok jugak dengar crita pasal nama tu, pahtu tengok gambar2 derang, hilang rindu.. semoga seme sihat

iemah said...

yg bongsu tu..ingatkan ppuan td..hihi :)