Friday, December 5, 2008

Kek Pisang


Kek yang mudah dan senang..juga save budget..gerenti semua suka.

Bahan-bahan ( 20 cm )

  • 2 biji pisang
  • 140g butter
  • 120g gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar fresh cream
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 200g Self Raising Flour
Method :
  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
  2. Asingkan putih dan kuning telur
  3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
  4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
  6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit.

2 comments:

CATZ said...

wah sedapnya....nak tryyyy..

Unknown said...

Try arr..mmg sedap..ritu saya buat pagi..blm sempat utk minum petang dh habis..sama ada sedap @ budak-budak memang tengah lapar.whahahahahaha..