Monday, June 14, 2010

Eczema



Selama ni anak-anak blom ada yg dapat eczema, tup-tup Aqeef dapat eczema. Paling teruk di bahagian pipi dia. Kisahnya aku pegi sapu vaselin sbb kulit dia kering. Mungkin faktor cuacxa yang buat kulit dia kering tambah pulak dengan heat pump yng non stop bekerja nih..

Selama ni dah banyak cream/moisturizer aku sapu. Mula dgn baby johnson, then tak rasi coz kulit dia tetap kering dan tak selesa..cuba pulak sapu extra olive oil..takmo jugak..dia gatal. Aku tukar pakai Aveeno..elok la jugak tapi tang pipi takmo elok jugak. So aku suspect kena ruam susu. langkah awal aku hambik lps menyusu aku trus lap dgn lukewater tapi takmo hilang jugak.Di bahagian badan pun kering tapi ok taklah teruk sangatlah, bila mandi aku tak sapu sabun since kulit dia sensitive. Aku mula suspect dia ada atopic eczema(macamlah terror benar..mendiagnos sendiri)

nak jadik cerita aku beli vaselin (yg petroleum balm tu). Sudahnya habis pipi dia jadik terbakar. Masa ni aku panic, rasa bersalah pat juta kali, menyesal pun ya, rasa nak lempang2 diri sendiri sebab buat anak jadik bahan ujikaji. His skin from the slight redness of the skin to relentless itching.Aiyohhh!!! time ni tido malam pun tak lena..dia duk grumpy all days..itchy!!

Make it worst dia duk scratching..aku bawak jumpa GP Dr Annie. Dia kasik antibiotik 1/2kg moisturizer dan 1/2 kg aqueous cream utk mandi. Suffer lah kami anak beranak! Dalam masa seminggu Aqeef aku dandan dgn moisturizer 24/7 tapi itchy takmo ilang. Dia duk mennagis sebab tak selesa..kesia member dah nak start main..dalam masa gatal tu masih sempat dia senyum..comeyyy nampak lesung pipit..ahaks..

Then aku bawak sekali lagi, kali ni jumpa our second GP since Dr annie buat keje community, dr handsome..Dr Nick jacob yg ganti..hehheh..suka betul aku tengok dr nick ni..dgn beard merah dia tu..pastu kalo bagi penerangan siap lukis la nak suruh parent paham betul2. ni dua org GP fav kami..hehehe..Dr Nick kasik cream steroids utk sapu di pipi aqeef. Conclusion : Aqeef dapat severe eczema!

Sekarang alhamdullilah kulit Aqeef makin baik lps sapu the latest cream + mandi with Cetaphill..his skin much better dan much softer.. Alhamdullilah..

2 comments:

umihadri said...

kesian aqeef ye...alhamdulillah dah makin okay.
Senyuman Aqeef memang manis!..geram, rasa nak gomo..

rose rahim said...

kak la kena mari sini cepat..hehehe