Thursday, May 6, 2010

Kisah Lesung batu


Aku kan dah lama tau nak ada lesung batu. Jangan salah paham, bukan tak penah ada, ada tapi tinggal kat M'sia. Sejak duduk sini dari sari ke sari aku nak beli lesung batu. Kenapa tak beli jek? sebab kat sini banyak lesung porselin, bukan lesung batu tu. Aku penah la beli lesung porselin, sekali aku hempuk bawang, dia terbelah dua! Ada dua sebab :
1. Lesung tu mmg tggu masa nak pecah
2. Aku mmg ganas masa tumbuk tu..( tumbuk dgn penuh perasaan)

Intai punya intai, survey punya survey, harganya punyalah mahal..sebijik lesung batu kat sini dah boleh dapat kuali Tefal kalo kat M'sia. Semurah-murah harga yg penah aku nampak kat sini adalah NZD45.99 kiranya $46 lah tu..lalu terpikir-pikir lah balik nak beli ke tidak..nak beli ke tidak..harganya dah boleh aku rembat satu set pinggan coralle nih..sudahnya aku tak beli...nak tahu apa aku beli? Diapers anak satu kotak..

Masa jalan kat Briscoes last week, aku jumpa lesung batu ni..cantik..terpaut hati aku tengok..lagi terpaut bila tgk ni produk line jamie oliver. Dalam hati aku kata kalo $50, aku rembat..jamie Oliver punya pasal. Lesung tu lawa..licin jek..bukan dari marmar, mmg dari batu tapi jenis baik punya. Incik Jemi kata "hapalah, nak cari lesung je kan? asal payah sangat? sudahnya lesung tu guna utk tumbuk bawang jek". Aku bilang " iskkhh..mmglah untuk tumbuk bawang, tapi kalo pakai yg berkualiti, hasilnya lagi sedap"( dalam hati..mintak2lah dia approve). Aku pegang, tilik, belek dan sekali tengok harga NZD157.99! Mak aiii! kalo aku beli jugak mmg aku tergolong dalam golongan org akal pendek lah jawabnya. kalo pasar malam kat m'sia, lesung ni baru RM20, itu dululah..sekarang tak tahu brapa dh harga..dengan kenaikan yg macam2 ni, tak impossible kalo lesung batu ni naik rega jugak..maka kempunanlah aku nak pakai lesung batu kat sini.

Tension tau bila tengok catz tunjuk lesung batu dia tu..jeles aiii..

2 comments:

kak zaa said...

ija..
lesung batu pun maha dohh..
hok kakza baru jugok beli ...sbb pecoh..ehhhee..bukey sbb rajin numbuk..
beli sebutir baru ni pun hok kecik ado lah jugok dale rego 20++...boleh tahan jugok rego dio..apek tu kato tk dok doh ore guno lesung lonih..semer blender...mano bulih..tok best..nok jugok lekuk lekukk...

rose rahim said...

huih..ok lagi tu kak za..ni sebutir lesung NZD50++..kalu convert g la RM100++..huih..lesung batu tu la best nok numbuk..buat ilang tension..hahahah