Wednesday, December 9, 2009

Resepi Nasi dagang

recipe ni khas buat catz..

Bahan-bahan:
4 cawan beras panjang + 1 cawan beras pulut
1 tin santan (450ml)-kalo nak kurangkan lemak, jadikan separuh je sukatan santan
1 s/kecil garam
3 s/bsr gula- yg ni terpulang pada citarasa masing2.takmo letak pun tak apa
1 s/bsr halba
4 ulas bawang merah- mayang halus
2 ulas bawang putih-mayang halus
1cm halia- hiris panjang2

Cara-cara:
1. Beras panjang dan pulut dicampur sekali, basuh dan rendam semalamam
2. Panaskan pengukus, biar mendidih
3. Masukkan beras yang ditos ke dlm pengukus dan kukus hingga naik wap. Biar sekejap dlm 10 min
4. Angkat dan pindah dalam bekas besar, tuangkan separuh santan yang dah dicampur dengan garam dan gula. Gaul rata dan kukus semula.
5. Ulang step 4 sebyk 2 x. Masuk air sikit
6. Kali terakhir masukkan bawang,halia dan halba dan kukus semula.
7. Bila dah masak, biar sekejap dan angkat.
pstt: kalau mau nasi bau wangi alaskan pengukus dgn daun pandan

Acar mentah
timun, carrot, 1/2 labu bawang besar(hiris halus), 1 biji cili merah, nenas,cuka, garam dan gula

Cara-cara
campur kesemua bahan dan biarkan sekejap.

Sambal kelapa
3/4 cawan kelapa parut( digoreng garing), 2 ulas bwg merah, sedikit halia, sedikit isi ikan panggang, garam dan gula.

Cara-cara
blend kesemua bahan dan siap dihidang

nasi dagang ni boleh dihidang dengan gulai ayam @ikan. Lauk sampingan yang lain adalah telur rebus

1 comment:

catz said...

thanks alot rose..
akan try bila ada masa..
hehhehe...entry khas gitu...
:)