Sunday, December 13, 2009

Bun..bun..bun



Dah tiga hari kemaruk buat bun..tambah pulak anak-anak suka.First batch aku just buat sweet bun dan filling dia butter..kunun2nya macam yang bai roti jual tu..tapi my hb komen katanya filling kureng manis..


2 batch aku buat lagi..tak puas hati..kali ni aku letak marjerin dan sikit gula dan tabur gula kat atas. Laku macam pisang panas..aku sempat makan seketul. Malamnya aku buat lagi..dan masih kekalkan filling cumanya kat atas tu aku letak custard hot cross bun tu..Not bad..sedap..


Hari ni aku buat lagi..kali ni buat lebih sebab budak2 terlaluuuuuu lah suka makan bun panas2..penat jugak sebab aku uli manually..tapi puas hati..berbalai sangat. Nanti nak adjust sikit recipe ..nak try pakai minyak masak instead of butter sebab kalau pakai butter roti jadi kaler kuning, kalau pakai minyak roti jadik kaler putih..takpun nanti letak shortening..kaler cun sikit...

Kesimpulannya : puasssss hatiii...

3 comments:

umihadri said...

wah...pandainye ija buat roti...sama je dgn roti la boheme! Nanti balik mesia buat unt kak la tau..

umihadri said...

Abang Aziz kata : " Boleh tahan jugok uitm student ni...bakat ni boleh diketengahkan or lain perkataan buleh buat pitih ni!!"

rose rahim said...

hahah..tulah..ija try2 buat..ni buat manually..uli pakai tangan..lenguh jugok..tapi oklah..

Ija buat 1/2kg tepung,butter 50 gm jah bulih dapat dalam 21 bun..baloilah..erkk..kalu nok buat pitih tu rasanya tok leh nok komersialise lagi..tok brapo comey..takat make anok beranok bulih.. nanti kak la mari sini, ija buat..hhe