Saturday, May 2, 2009

Kumara aka sweet potato aka ubi keledek


Masa mula-mula sampai sini aku adala belek-belek ubi ni..tegok label KUMARA..urmm..apa eh? Aku tanya my other half since dia pakar gak pasal ubi-ubitan ni kan..dia cakap tak tahu!..tapi dia kata dia ambik gen color dari ubi nilah untuk disuntik ke potato dia..uhhh!! ke situ lak dia explain..orang tanya nama ubi...belek punya belek tengok rupa macam ubi keledek..sekali aku belila..bila dah rebus..huk alohla..ubi keledek rupanya or orang kelantan panggil ubi "setelo"..hehehehe..sedap tau ubi ni ..boley buat macam-macam,..buat pengat, goreng.. tapi aku buat cek mek molek dan ubi rebus..kat sini panggil KUMARA.di belah2 urope n US panggil SWEET POTATO dan di Malaysia kita panggil UBI KELEDEK..
Ubi keledek ni boley tahan mahal jugak reganya kat sini compare to potato..tapi kami suka beli sebab nak buat kuih ni..CEK MEK MOLEK..yumm..yumm..

3 comments:

lemongrass said...

Salam Rose,
we all pun guna kumara instead of sweet potato sbb my hubby asal fr NZ and kat OZ ni since ramai asal fr NZ, word kumara tu dah biasalah ,hehehe. But mmng sedap n manis sgt2 kan, kalau roast mcm tu aje dlm oven pun dah sedap sgt2.my kids suka sgt I klu I buat keria with kumara :-).

roseazmi said...

wa'salam,
hahahha..kumara ni best sangat..lemak manis..tak pernah roast nanti nak tryla..anyway...I pun suka tengok blog u espeacially the girls..so comey lote..yur recipe pun seme best..

CATZ said...

wah rose...
nampak sungguh sedap kumara ituhh...
veryyy orangeeee kalaer...
kalau lah kat sini ada..
ni kira spesis kledek manis lah ye..
camna nak wat cek mek molek tu??