Bahan-bahan:
Bahan A ( Direndamkan selama 1/2 jam)
10 keping roti
500ml susu segar
Bahan B
4 sudu besar gula halus
2 sudu besar butter- dicairkan
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar kismis
Bahan C
1/2 cawan gula - dikaramelkan
* Notakakigebu: panaskan pan, letak gula dan biarkan hingga berbuih dan bertukar color. Guna api kecil dan bila gula dah tukar karamel tuang terus dalam acuan. Karamel yang dimasak tanpa letak air, kaler dia akan jadi lagi cantik compare to yg letak air..
Cara-cara:
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Masak gula hingga jadi karamel. Tuang ke dalam loyang.
2. Kacau dan gaul rata bahan B.2. Masak gula hingga jadi karamel. Tuang ke dalam loyang.
3. Masukkan kismis dan tuangkan kedalam loyang.
4. Bakar secara bain-marie dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
* Teknik buat puding ni sama dengan teknik buat puding gula hangus.
No comments:
Post a Comment