Friday, January 30, 2009

Buat apa tu?

Hari ni cuaca best..tak panas sangat ..pun tak sejuk sangat..pagi tadi aku try buat cakoi lagi.last time buat tak jadi..rupa hancuss..tapi rasa marvelous..kali ni pun sama gak situasinya..apa yang tak kena ntah..mungkin salah bancuh kot sebab doh tak berapa naik..ni yang nak kena pujuk Tuan Besar suh beli breadmaker nih..hehehehhe..(alasan baik ni)..pastu try buat kole kacang..tahi minyaknya jadik..kole kacang pulak lembik sikit..rasa dah cun..

* Taraaa..jangan gelak..nilah rupa cakoi yang mana aku cicah ngan kuah asam pedas.baru capture gambar masa buat untuk minum petang

* Kole kacang..lulus? bolehla..presentation out tapi rasa delicious..

Pagi ni sempat gak kejap tengok laman sambil-sambil sidai baju..huh! pokok epal dah makin lebat buahnya tapi kemetot je..mungkin belum masak betul lagi kot? pokok nectarine pun boleh tahan jugak buahnya tapi belum masak..Tuan Besar kata pokok-pokok ni kurang vitamin.tu sebab buah-buah ni bantut...ahaks..pastu p jenguk sat pokok pudina ngan daun kesum..subur kemain..teringat pulak arwah ibu mertua bila tengok pokok-pokok ni..dia suka benar ngan daun pudina dan daun kesum ni . Kalau dia buat laksa penang..urmmm..sedap..memang aku tak angkat bontotla jawabnya..tu sebab badan naik cam apam..makan sedap..arwah terror masak-masak nih.. Al-Fatihah untuk beliau..

* Pokok epalku..hahaha..epal ketot..

* Nectarine..best buah ni..rasa lebih kurang cam jambu..
* Pokok pudina ngan daun kesum
Untuk lunch hari ni, aku teringin nak makan asam pedas, jadiknya buat asam pedas melaka, goreng sayur dan goreng ikan. Budak-budak tak gemo asam pedas..maknya saja yang nak makan..asam pedas buat ciput je..just untuk sorang makan..Tuan Besar pun tak berapa favor ngan asam pedas tapi mandangkan dalam minggu ni asyik makan bersantan je..so hari ni kena tukar menu lak..tapi dia makan laju je..
* Asam pedas Melaka. Resepi klasik dari bonda kat kg. Lauk wajib kat umah mak..
* sayur kobis goreng ngan carrot. Resepi ambik dari kakak kat Kajang..best ni..favourite all time..

2 comments:

Catz said...

wah..bestnyaaa..ada pokok epal..jeles melihatnya...
wah..asam pedas tuh look so mengancam lah rose...lapar aku melihatnya...iskk
rose ni tangan sejuk ek..tanam apa pun jadik..gemuk dan lebat...saya tgn panas..tanam apa pun sumer mati..

roseazmi said...

Wakakaka..asam pedas tu mmg best...tangan sejuk? tak da mananya..kat sini derang dah ada siap jual pokok cam gitu..dari kecik..jadiknya aritu beli..skang dh besar..saya just tukang siram je..

poko epal tu mmg dah ada..from previous owner..buah dia mmg kenit2..masam-manis gitu rasanya..ada org buat kerabu..tapi saya blom try lagi..