Sunday, June 26, 2011

Entry Hujung minggu..

Banyak saja aktiviti kalau hujung minggu. Ada plan. Rutinbiasa aktu pagi pegi pasar basah..EE..kelabu mata kalau pergi..banyak sangat2 pilihan.

Sekarang dah musim buah cempedak dan manggis..bau cempedak memang menusuk kalbu dan aku sempat beli 3 biji cempedak, isinya tak cantik dan tebal tapi sedap jugak kalau digoreng.


Jadiknya takda idea nak masak apa untuk sarapan, aku just buat goreng cempedak dan goreng keropok..then satu jug milo panas. Best jugak layan untuk sarapan which a bit confuse dengan minum petang kan?? apa sajalah....

Gian...

Dah start dah gian nak berfotografi. Kadar cemburu yang tinggi bila lihat gambar2 rakan-rakan di blog semuanya high profile..cantik sangat2..

Dah mulala start berangan ni..rasa macam nak buat special requestla..

babe, ai nak ni boleyyyy??



Tak salah kalau cuba benda baru kan.kan..kan?gedik dah datang..u bagi ai yg low end pun jadikla dulu..nk test power..hheheh

Thursday, June 23, 2011

Jom makan satay

If you all around Kota Bharu, don't forget to singgah to this place, Satay Malaysia. Ignore my rojak bahasa. Tempat ni di Jalan Pengkalan Chepa, restoran punya ambience cantik, service pun bagus. Pun ada tempat solat. Impress sangat.



Kualiti makanan sedap..Ada kaunter untuk free drinks( air kosong je..ok la tu dr tak ada langsung and siap charge lagi!). Ada kaunter cakes. Honestly umntuk cakes, not so good..ok..ok aja. My son makan tak habis and he said that the cake was not so bad but no so good..ok lah..



Harga? berpatutan dan standard. Sempat capture a few gambar but bad kualiti sbb tgh berebut dgn my bobo. Uniknya satay dia diiringi dgn roti bakar, nasi impit dan timun +bawang. Kuah mmg ummmphh..





Kalau di area Kota Bharu ni satu lagi produk satay yang femes, :Satay Baung..dicucuk dgn lidi kelapa.. apa-apa pun kiranya you all semua datang ke Kota Bharu ni bolehlah singgah ke restoran ni:
SATAY MALAYSIA
PT 1645, Batu 3 3/4,
Jalan Pengkalan Chepa,
Kota Bharu, Kelantan

Memang standing dengan satay kajang. Value for money!.

Wednesday, June 22, 2011

Meh MaSak : Pulut Kuning rendang ayam

Teringin sangat nak makan,kemaruk hapa ntah,, hari ni haku buat pulut dengan rendang ayam. Pun ada jugak kerang rebus dan ayam goreng which is not soo suitable with pulut n rendang..menu ikutsukahatipopup dalam kepala..eheheh*
*
*

*
*
*
*
*






notakakilawaku: haku hanya guna 1/2 kg beras pulut and sekor ayam.Hasilnya banyakknyaaaaaaaaa..

My Boo dah besar..


Dah besar kenit ni..suka benar sakat orang..bila dapat sakat senyum melebar..cantik! suka tengok dia senyum..geram rasa nak cubit2( mmg pun slalu haku cubit.)

Sukakan makanan, semua benda nak makan tapi disebakan kulitnya yg alah itu, terpaksalah haku tahan beberapa jenis makanan. Suka tau tengok dia makan..

Pau kacang merah

Projek terkini Pau kacang merah. Aku dah ubahsuai sedikit resepi yang dapat.Inti , pakai inti segera. Senang dapat supply kat sini..suka sangat2 sebab pau naik cantik dan gebu


Resepi:

Bahan-bahan ( 10-12 biji)
250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3g (3/4 sudu teh) yis kering
2g (1/2 sudu teh) double acting baking powder
1/2 camca teh garam
50g (4 sudu makan) gula castor
20g (1 sudu makan) lemak sayuran
1/2 camca teh cuka*
(*disatukan dan kacau hingga gula larut)
1/2 cawan air suam

Cara-cara
1. Satukan tepung, yis, baking powder,cuka didalam mangkuk adunan.
2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin
4. ***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, cuka dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
5. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
6. ***Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam)
7. Bahagikan doh kepada 10-12 bahagian
8. Masukkan inti dan tutup kemas.
9. Letakkan setiap pau diatas daun pisang yang dipotong empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
10. ***untuk inti, bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
11. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
12. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.
13. ***TIps : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.

Selamat mencuba dan confirm pau anda akan gebu dan cantik..

Christchurch gegar lagi..

Malam semalam bumi Tanah Awan Panjang ni digegar lagi dengan gegaran susulan. Ikut laporan ada lebih kurang 10 kali gegaran yang dikesan dan yang terbesar dalam 4.3 mag berlaku sekitar jam 3.30 pagi(waktu New Zealand). Malaysia dalam pukul 11.30 malam.

My other half kata semalaman tak nyenyak tido dek gegaran yang kuat mandang pusat gegaran berada tak jauh daripada kawasan kami iaitu di Hallswell, dekat je dlm lebih kurang 20 min gitu dr rumah. Bak kata scientist : "You are sitting on hard volcanic rocks there and when it breaks, it tends to break very strongly, producing a lot of shaking and energy."

And ini result dia selepas aftershock demi aftershock..rasanya makin kerap dan kuat pulak sekarang ni. Moga Allah lindungi my suami dan kawan seperjuangan di sana. Aminn..

Lokasi : Makmal lab di tingkat 4, Lincon University

Tuesday, June 21, 2011

Lagi back dated wishes..

Selamat Harijadi buat Muhammad Adib Al-Wafi. You're 8 years old now! Growing so fast ayy boy??


Happy Birthday to our pride and joy.
Born at 6.30 am on 17th June 2003, share the same month with our Wedding anniversary and my other half birthday. Luck ae?With weight 3.8kg, suspected diabetes baby(rasa macam nak pengsan bila dengar).Alhamdullilah , salah diagnose..nasib baik..syukur sangat2. He's my hitam manis boy,mudah mengalah dan lembut hatinya. Amatlah terror dalam urusan mendownload games..Harapnya cemerlang jugak dalam plajaran..Amin..-Apa-apa pun Umi harapkan moga Adib jadi anak yang baik,berjaya dalam pelajaran dan kehidupan nanti..You grow wiser with each passing year.

Next...


We fight, we make up, we share secrets over a coffee cup. Sometimes you're my friend, sometimes a guide, sometimes you are my partner in crime, you are the person in whom I take pride. Happy Birthday dear!!!.

Hanging out with you is still my favorite thing to do.

Last but not least :

Buat semua bapa-bapa di luar sana:


Thursday, June 9, 2011

12 tahun dulu...

Post ni dah backdated. dun care..baru ada mood nak letak.

12 tahun lalu......

Kita mula sebagai orang asing. sama-sama tak kenal. Selisih bahu pun tak hingin

Lepas tu..
Kita kawan-kawan

Dari kawan...
Kita jadi rapat,mula taruh hati..dah start la kuch-kuch hota hey..tido tak lena, makan tak lalu

Then..
You jadik milik ai..dari berdua.

After 12 great years..
kita kini jadi 7 and..



you still mine. It's so great to find that one special person you want to annoy for the rest of your life. heheheh..anyway

Happy 12th Wedding anniversary to you Dear! Thank You Allah!!

Mood Kacau..

To be honest these a few weeks, aku mengalami jiwa kacau jap. Perkara yang akutak pernah sangka akan dapat tiba-tiba dapat. To whom yang faham dan tahu , sila baca dengan teliti.I know you were there.

Terus terang, aku teramat marah+geram+kecewa. I am not hypocrite, willing to talk eyes to eyes, side my side(cewah).Tapi sememangnya aku terganggu dengan beberapa insiden yang membuat aku hilang rasa sabar. Nasib baik my dear ada untuk jadik aku punya tempat mengadu..semua marah aku humban pada my dear..erkk..tapi dia paham..aku marah takat tu je..marah jelah..bebel2..pastu sejuk balik..tapi kali ni sejuk tu lambat sikit mandangkan ianya melibatkan prinsip yang aku pegang selama ni.

Pada mana yang baca dan faham dan tahu apa yang berlaku, read this carefully:


I know I can’t take one more step towards you
Cause all that’s waiting is regret
And don’t you know I’m not your ghost anymore?
You lost the love
I loved the most

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

Who do you think you are?

Runnin’ round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are?
I hear you’re asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are?


Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
Cause you broke all your promises
And now you’re back
You don’t get to get me back

Don’t come back at all

WHO DO YOU THINK YOU ARE????